BIRKESAFT
_________________________________________
Birkesaften tappes i det tidlige forår i vores egen skov på Orø; skoven plantede vi i 2010 på økologisk omlagt jord, så skoven er øko-kontrolleret ligesom vores landbrug.
Man kan begynde at tappe birkesaft fra et træ når det er ca. 20 cm i diameter. Man kan ikke sige med sikkerhed hvornår man kan starte tapningen af birkesaft, men når saftstigningen for alvor begynder kan man tappe 2 til 6 liter birkesaft pr. træ pr. dag! Min erfaring er at det kan starte i løbet af marts måned (men det kan variere op til tre uger) og vare i godt tre uger. Når de bittesmå knopper får en lille grøn spids (der bliver til et blad), så er det ved at være slut.
Prøv gerne selv, træet tager ikke skade af det og det er en sjov oplevelse! Frisk birkesaft kan holde sig en lille uges tid i køleskab, birkesaft er sundt, smager godt og kan bruges til mange ting, det kan oftest erstatte vand i mange opskrifter!
Birkesaften kan fryses og bevarer derved både smag og det sunde indhold.
Naturstyrelsen skriver (naturstyrelsen.dk d. 30/09-22):
”Birkesaft indeholder alle de næringsstoffer, som birken skal bruge for at vokse, fx fruktose, glukose, frugtsyrer, aminosyrer, C-vitaminer, kalium, kalcium, fosfor, magesium, mangan, zink, natrium og jern.
I gamle dage brugte man også birkesaft til folkemedicin, vin og hårvand.”